2012. április 1., vasárnap

Sajtos hagymaleves - Krisztu


Szeretjük a hagymát, mindenfajta hagymát és mindenféle formában. Krémlevest terveztem, de nem volt itthon minden hozzávaló, bolt meg ugye kilométerekre. Így született ez a leves. A kb 2 liternyi mennyiség, még aznap este elfogyott, pedig úgy terveztem, hogy az lesz a másnapi ebéd is. :)

A hagymákat megtisztítom, fél centis karikákra vágom és egy evőkanálnyi olajon elkezdem pirítani. A teljes vízmennyiségből egy pohárnyit kanalanként adok hozzá és így párolom tovább míg a pohárnyi víz el nem fogy. (Igaz kicsit macerás, de így lesz meg az az állag amit szeretnék.)  Borssal, tárkonnyal fűszerezem és felöntöm a maradék vízzel. Ha felforrt beledobom a leveskockákat, majd lejjebb veszem a lángot a fazék alatt. Ha feloldódott a leveskocka, botmixerrel kicsit pürésítem, de vigyázok arra, hogy ne minden hagymát aprítsak fel.
A keményítőt fél decis mérőkancsóba teszem, kanalanként kevergetve annyi levest merek hozzá, hogy folyós legyen, de ne maradjon csomós, majd beleöntöm a levesbe és 4-5 percig még hagyom főni.
Tálaláskor mindegyik tányérba kb egy evőkanálnyi reszelt sajtot szórok, aki szereti pirított zsemle/kenyér kockákat vagy levesgyöngyöt is adhat hozzá. Só nem nagyon kell bele mert a leveskocka és a sajt elég sós.
Nem lesz belőle krémleves, de nem is olyan híg mint egy átlag leves, valahol a kettő között van félúton.
  • 4 nagy fej hagyma
  • 2 liter víz
  • 1 ek olaj
  • 2 ek étkezési keményítő
  • bors
  • tárkony
  • 2db zöldségleves kocka
  • reszelt sajt
  • pirított zsemle/kenyérkockák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése