2012. április 20., péntek

Frankfurti leves újragondolva - Krisztu




Gyerekkoromban ki lehetett vele kergetni a világból, szerencsére anyu nem sokszor főzött ilyen levest, annyira nem, hogy nem is emlékszem főzött-e egyáltalán. Csak a menzai agyonborsozott, zsíros, szétfőtt virslis, tejföl csomós, nyúlós káposztás emlékeim vannak, így ez a leves nálam évekig szóba sem jöhetett. Pár héttel ezelőtt a készen vásárolt leveszöldség csomagban volt egy darab kelkáposzta amit beletettem a húslevesbe és megfőve isteni íze volt. Ezen felbuzdulva receptvadászatba kezdtem végül kitaláltam egy olyan variációt ami mindkettőnknek ízlik, és nincs szétfőtt virsli, tejföl csomó és nyúlós káposzta sem.

A kelkáposztáról leszedem a felesleges leveleket, megmosom és csíkokra vágom, a torzsát egészben elteszem a fagyasztóba, zöldségleves alapléhez jó lesz máskor. A krumpli és a répát megpucolom, kockákra vágom és felhasználásig hideg vízben áztatom.
A megtisztított hagymát apró kockákra vágom, kevés olajon megdinsztelem, 1dl vizet öntök rá és megszóróm a fűszerekkel (ízlés szerinti mennyiségben: bors, kömény, paprika, fokhagyma, majoránna), átforrósítom vigyázva arra, hogy le ne égjen. (kb mintha pörkölt alapot készítenék).
A fűszeres hagymára teszem a káposztát, a krumplit és a répát, alaposan átkeverem, majd felengedem 3 liter vízzel, forrástól számítva kb 1-1,5 órát főzőm, amíg minden zöldség megpuhul. Ha kész, a kefirben elkeverek 1 ek lisztet és fél dl vizet, majd a leveshez öntöm és még egyszer jól átforralom.
Míg a leves fő, addig elkészítem a virslit. A héját lehúzom, felkarikázom és 2 ek olajon egy serpenyőben pirosra sütöm. Csak tálaláskor adom a leveshez, így biztosan nem fog szétfőni.

Kb 4,5 liternyi leves lesz ebből a mennyiségből:
  • 60dkg kelkáposzta
  • 1 nagy fej hagyma
  • 80dkg burgonya
  • 25dkg répa
  • 1 nagy pohár kefír (375g)
  • 1 ek liszt
  • 60dkg virsli
  • olaj
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • pirospaprika
  • zúzott fokhagyma
  • majoránna
Ára kb: 1000ft (2012. április)
Káposzta: 165ft (275/kg)
Hagyma: 20ft (129ft/kg)
Burgonya: 103ft (129ft/kg)
Virsli: 300ft (499ft/kg Hercsi baromfi virsli)
Kefír: 179ft
A többi hozzávaló a kertből való saját termesztés vagy olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése