2012. április 9., hétfő

Káposztás bableves - Krisztu





Mostanában rászoktunk a levesre. Eddig egyikőnk sem igényelte, csak nagyon ritkán, akkor is inkább krém vagy ragulevesre esett a választás. Az ötletadó receptet az interneten találtam, de az alap hozzávalókon kívül semmilyen egyezés nincs. Első kísérletnek nem is rossz... Csak ne lenne ilyen hosszú a főzési idő.

A babot megmosom, és előző napon beáztatom. 


A füstölt kolbászt felkarikázom és zsírjára sütöm, ha szükséges 1 ek zsírt adok alá. Ha szárazra sült kiveszem a zsírból és félreteszem. Az apró kockára vágott hagymából, só, bors, pirospaprika és zúzott fokhagyma hozzáadásával a kolbász zsíron pörkölt alapot készítek. Ha kész beleteszem a babot, felöntöm 2 liter vízzel, beleszórom a babérlevelet és forrás után közepes lángon és kb 70 percig főni hagyom.
Közben megtisztítom és felkarikázom a zöldséget és a répát. A 70 perc letelte után hozzáadom a káposztát a babhoz, felengedem újabb 2 liter vízzel, felforralom és még kb 80 percig főzöm. Beleteszem a zöldséget, répát és kb 30-40 perc alatt készre főzőm, tálaláskor, sült kolbászkarikákat adok hozzá. 

Ez egy elég nagy adag (4liter) és tartalmas leves, nekünk nem kellett utána főétel. 
Levesbetétként csipetkét, a leves mellé pogácsát készítettem. 
Füstölt marhahússal is finom lehet, -ha sikerül hozzájutnom- következő alkalommal azzal készítem el.

  • 80dkg savanyú káposzta
  • 50dkg szárazbab
  • 1 pár füstölt kolbász
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3-4 babérlevél
  • 4 szál répa
  • 2 szál zöldség
  • bors
  • pirospaprika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése