2012. április 16., hétfő

Sajtgombóc leves - Krisztu, Zoli




Mindegyikünk nagy kedvence a grízgombóc leves, amiről kiderült, hogy az általános iskolai menza óta nem volt benne részünk. Feldobtuk egy kis sajttal, mert számunka az is alap, szinte bármelyik ételben. És egy kis csíkozott zöldséggel, amit valószínűleg nem mostanában fogok újra csinálni, mert olyan vízhólyag lett tőle a tenyeremen, hogy nehezemre esik ezt a pár sort leírni.
De a lényeg: a leves nagyon finom lett.

 A felvert tojásokat elkeverem 2 ek kefirrel, a sajttal és a búzadarával, megszórtam petrezselyemmel. Ízlés szerint fűszereztem sóval, borssal, fokhagymával, majoránnával és kis gombócokat formáztam belőle. Ha nem jól formázható akkor apránként búzadarát kell hozzá keverni.
A levest a hagymával és a megtisztított, csíkokra vágott zöldséggel és répával felforralom, szerecsendióval ízesítem, majd a zöldségek puhulásáig főzöm. A kefirben elkeverek 2 ek kukoricalisztet és fél deci vizet, majd a leveshez öntöm, újraforrástól számítva 5 percig főzöm. Beleteszem a gombócokat, amik akkor vannak átfőve, ha feljönnek a leves tetejére, de érdemes egyet kettévágni, hogy biztosan jó legyen.
Ha nincs azonnal elfogyasztva a leves, a gombócokat kiveszem belőle és úgy teszem a hűtőbe, különben szétázhatnak.

A leveshez:
  • 3liter húsleves alaplé (kockából is lehet, de úgy nem az igazi)
  • 4 szál répa
  • 1 nagy szál zöldség
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagy pohár kefir (375g)
  • 2 ek kukoricaliszt
  • 0,5dl víz
  • szerecsendió
A sajtgombóchoz:
  • 2ek kefir
  • 3db tojás
  • 15dkg reszelt füstölt sajt
  • 15dkg búzadara
  • petrezselyem
  • majoránna
  • bors
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése