2012. április 7., szombat

Juhtúrós lepény - Krisztu, Zoli


Mindketten nagyon szeretjük a vásárokon kapható juhtúrós lepényt. Viszont meglepően kevesen ismerik és interneten sem található hozzá recept. Hiába kérdeztük az árusokat, nem mondták el a receptet. De most végre hosszú hónapok után sikerült kikísérleteznünk azt, ami talán a leginkább visszaadja a keresett ízvilágot, de ami a lényeg nekünk ez ízlett eddig a legjobban, így eljött az ideje, hogy megosszuk mindenkivel.

A lisztet elkeverem a cukorral, sóval, fokhagymával és a szárított élesztővel, hozzáadok 1 ek tejfölt és 1 ek olajat majd annyi langyos vízzel gyúrom össze hogy egy kemény, de rugalmas tésztát kapjak. Fóliával és konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem. A juhtúrót a tejföllel és egy nagy marék aprított snidlinggel elkeverem és hűtőbe teszem hogy az ízek összeérjenek. A tésztát 8 részre osztom, egyesével vékony kör alakra nyújtom (kb 24cm átmérőjű), akkorára, hogy a legnagyobb serpenyőben kényelmesen elférjen. A serpenyőt vékonyan kikenem olajjal, felforrósítom és a tészta mindkét oldalát megsütöm. Nekem erre a célra egy 30cm átmérőjű Tefal serpenyő felelt meg, ebbe biztosan nem ragad bele. (Mindegyik lepény sütése előtt ki kell kenni olajjal a serpenyőt.)
A kisült lepény tetejét megkenem a snidlinges juhtúróval és megszórom apróra vágott lila hagymával. Aki szereti sült szalonnát is szórhat rá, mi sem hagytuk volna ki ha lett volna a hűtőben.

  • 80dkg liszt
  • 1tk cukor
  • 2tk só
  • 1cs szárított élesztő
  • 2gerezd zúzott fokhagyma
  • 4dl víz
  • olaj
  • 1 nagy doboz tejföl (330g)
  • 250g juhtúró (Bryndza)
  • 1 nagy marék friss snidling
  • 1 kis fej lilahagyma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Share It