2012. május 15., kedd

Fehér spárga tisztítása, előkészítése




Nagyon sokáig nem készítettem spárgát, mert nem tudtam hogyan kell előkészíteni. A környezetemben szinte senki nem ismeri ezt az ízletes, kalóriaszegény, magas rosttartalmú zöldséget.
Szeretném megosztani a tapasztalataimat, hogy aki ismeretek híján még nem próbálta, bátran merjen belefogni a spárgás ételek elkészítésébe. Eddig bármilyen módon készítettük, mindig nagyon finomra sikerült.


Vásárlás:
Itthon kb április eleje-közepe felé jelenik meg a piacon a spárga, elég rövid szezonja van, nagyjából május közepén le is zárul. Utána már ritkán kapni olyat ami jó minőségű és nem fás.
Próbálok minél frissebb spárgát venni, de ez nem mindig sikerül. A frissességet úgy ellenőrzőm, hogy kihúzok pár szálat a csomagból és megnézem mennyire fás az alja vagy mennyire van berepedve.
Amelyik árus ezt nem engedi, ott inkább nem vásárolok.
Ha megvettem a spárgát és nem készítem el azonnal, akkor nedves konyharuhába csavarva a hűtőszekrény aljában tárolom felhasználásig.

Jobb oldal: friss spárga, bal oldal: fás spárga. (Mindkettőből le van már vágva)


Tisztítás:
Ehhez szükség van egy éles vékony pengéjű késre vagy zöldséghámozóra.
Nálunk a tisztítás közös munka, így gyorsabb és hatékonyabb. No meg Zoli sokkal jobban kezeli a zöldséghámozót. :)


A spárga alsó végéből 1,5-2cm-es darabot levágok. Ha nem túl friss a spárga akkor lehet hogy többet is le kell vágni.


Zoli vékonyan lehántja a héját, alulról kezdve a fej tövéig. A fejet nem kell tisztítani. Fontos, hogy körben alaposan le legyen szedve a külső réteg, különben keserű íze lesz az ételnek.


A megtisztított spárga fényes, kissé ragacsos felületű.


Előkészítés:
Sokan spárgafőző edényt használnak, ami nem más, mint egy magas falú lábos benne egy szűrővel, az ára 8000-13000 forint között mozog.
Én ezt kiváltottam egy befőttes üveggel.
A spárgákat befőttes üvegbe állítottam, amibe meleg vizet engedtem, majd ezt beletettem egy vízzel teli lábosba és úgy tettem fel főni. A lényeg hogy a spárgafejek ne legyenek vízben, hanem csak párolódjanak.
A befőttesüvegben lévő főzővízbe 1 mokkáskanál sót, 1 mokkáskanál cukrot, fél citrom kifacsart levét és 2,5dkg vajat teszek és a befőttesüvegen kívül levő víz forrásától számítva kb 20 percig főzöm.
Ha kész, a továbbiakban szinte bármilyen módon felhasználható.
-hollandi mártással tálalva
-nyers salátához darabolva
-vékony szelet sonkába csavarva
-csirkemellbe csavarva megsütve
-sajtmártással leöntve megsütve
Ha levest készítek belőle, akkor ezt az előfőzési módot el szoktam hagyni. (Bővebben itt.)

Spárgafőző edény (forrás: internet)

8 megjegyzés:

  1. ....Köszönöm, hogy ilyen részletesen leírtátok sokat segítettetek vele....még soha nem ettem, és a párom hozott haza....fogalmam sem volt, mit kezdjek vele....

    VálaszTörlés
  2. Már majdnem vettem spárgafőző edényt, aztán elolvastam a bejegyzést. Köszönöm a befőttesüveges ötletet!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit, örülünk, hogy segíthettünk. :)

      Törlés
  3. Köszönöm a részletes, pontos leírást. Én éppen azért nem vettem és ettem még spárgát, mert nem tudtam,hogy kell megpucolni. Nagyon köszönöm! Bea

    VálaszTörlés
  4. Én is nagyon köszönöm! :) Mindig zöld színűt szoktam venni, mert az nem olyan macerás, de most fehéret hozott a férjem.

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok,
    Tudom, hogy nem aktív az oldal, de még majd 10 év távlatából is ezt a cikket keresem fel, ha fehér spárgát készítek. Szóval köszi :)

    VálaszTörlés