2012. május 20., vasárnap

Bodza palacsinta - Zoli




Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.
Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.
Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból.
 Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők 


Végre itt a bodzaszezon, már nagyon vártam. Rengeteg recepttervem van erre a szezonra, remélem sikerül mindegyiket megvalósítani. Délután tettünk egy sétát a környéken és holnapra terveztük a gyűjtőutat. Bár most sem bírtuk megállni, hogy ne szedjünk néhány virágot, épp csak annyit amennyit kézben hazahozunk egy jó kis bodzapalacsintához.
Nálunk Zoli a palacsintasütés (és evés) nagymestere, valószínűleg azért, mert ő nagyon szereti, én beérem évente 1-2 darabbal, nála naponta lecsúszna ennyi vagy több is.
Ez most 100%-ig az ő receptje.
Finom lett, túlteljesítettem az éves adagomat.

 A bodzavirágot a száráról lecsipkedem, úgy hogy minél kevesebb zöld maradjon rajt. Elkeverem a tojással, liszttel, cukrokkal, citromhéjjal, és annyi szódavízzel, hogy a normál palacsintatésztánál egy kicsivel hígabb masszát kapjak. Olajjal vékonyan megkent palacsintasütőben kisütöm.
Porcukorral megszórva vagy vékonyan baracklekvárral megkenve tálalom, de cukor és lekvár nélkül is nagyon finom. (Az átlag palacsintánál kicsit vastagabb lesz.)
  • 6 db bodzavirág
  • 2db tojás
  • 6ek liszt
  • 4tk cukor
  • 1cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • szóda vagy szénsavas ásványvíz 
  • olaj a sütéshez 
  A bodzavirágot a száráról lecsipkedem, úgy hogy minél kevesebb zöld maradjon rajt:

 Töltetlenül:


 Ára kb: 150ft (2012.május)
Tojás 52ft (26ft/db)
Vaníliás cukor 15ft
Citrom 48ft (469ft/kg)
A többi hozzávaló a kertből való saját termesztés vagy olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése