2012. május 15., kedd

Fehérboros sajtmártás - Krisztu





 Kedvenc sajtmártásunk egy kis extrával.
Sosem gondoltam hogy spárgát is tehetnék bele, de már vagy fél éve árválkodott egy kis üvegnyi a konyhaszekrényben épp ideje volt elhasználni. Amúgy is lassan itt a spárgaszezon, jó egy kicsit ráhangolódni az ízére.

A sajtot és a spárgát apró darabokra vágom és félreteszem. A felvert tojást és 1dl tejszín csomómentesre keverem a liszttel és gőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítem. Ez elég lassú folyamat, de ha elkezd sűrűsödni, utána már begyorsul. Ha kezd krémszerű állaga lenni, akkor folyamatos keverés mellett beleöntöm a bort(ízlés szerint (0,5-1dl körüli mennyiséget)  és a maradék tejszínt, majd hozzáadom a sajtot és borssal fűszerezem. Amikor a sajt nagy része elolvadt és a mártás kellően sűrű, beleteszem a spárgát és még 2 percig főzőm.
Szinte bármilyen sült húshoz nagyon finom, de sajtos rolónak is ugyanezt a mártás alapot használom csak spárga és bor nélkül.

Ebből az adagból kb 5-6dl mártás lesz
  • 20dkg sajt
  • 1db tojás
  • 1ek liszt
  • 0,5-1dl fehérbor
  • 0,5 liter főzőtejszín
  • 8-10db konyhakész spárga (elhagyható)
  • bors
 Ára kb: 960ft (2012.május)
Sajt 258ft (1290/kg)
Tojás 26ft
Bor 62ft (435ft/ü)
Tejszín 199ft
Spárga kb 400ft
A többi hozzávaló a kertből való saját termesztés vagy olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése