Mostanában rászoktunk a
levesre. Eddig egyikőnk sem igényelte, csak nagyon ritkán, akkor is inkább krém
vagy ragulevesre esett a választás. Az ötletadó receptet az interneten
találtam, de az alap hozzávalókon kívül semmilyen egyezés nincs. Első kísérletnek
nem is rossz... Csak ne lenne ilyen hosszú a főzési idő.
A babot megmosom, és előző napon beáztatom.
A füstölt kolbászt felkarikázom és zsírjára sütöm, ha szükséges 1 ek zsírt adok alá. Ha szárazra sült kiveszem a zsírból és félreteszem. Az apró kockára vágott hagymából, só, bors, pirospaprika és zúzott fokhagyma hozzáadásával a kolbász zsíron pörkölt alapot készítek. Ha kész beleteszem a babot, felöntöm 2 liter vízzel, beleszórom a babérlevelet és forrás után közepes lángon és kb 70 percig főni hagyom.
Közben megtisztítom és felkarikázom a zöldséget és a répát. A 70 perc letelte után hozzáadom a káposztát a babhoz, felengedem újabb 2 liter vízzel, felforralom és még kb 80 percig főzöm. Beleteszem a zöldséget, répát és kb 30-40 perc alatt készre főzőm, tálaláskor, sült kolbászkarikákat adok hozzá.
Ez egy elég nagy adag (4liter) és tartalmas leves, nekünk nem kellett utána főétel.
Levesbetétként csipetkét, a leves mellé pogácsát készítettem.
Füstölt marhahússal is finom lehet, -ha sikerül hozzájutnom- következő alkalommal azzal készítem el.
- 80dkg savanyú káposzta
- 50dkg szárazbab
- 1 pár füstölt kolbász
- 1 nagy fej hagyma
- 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
- 3-4 babérlevél
- 4 szál répa
- 2 szál zöldség
- só
- bors
- pirospaprika
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése