Zoli nagy kedvence a csirkepörkölt tarhonyával, de csak akkor ha a pörköltet én főzőm a tarhonyát pedig ő. Szerintem a világ legjobb tarhonyáját ő főzi. Nekem nem igazán szabad tésztaféléket fogyasztanom, ezért próbáltunk egy olyan alternatívát találni, hogy nekem se kelljen lemondanom a pörköltről. Így paprikába töltve szinte nem is igénylem hozzá. Igaz most elcsaltam magamnak 2 kanál tarhonyát, mert amit Zoli főz az kihagyhatatlan.
A szokásos módon pörköltet készítek:
A felkockázott vöröshagymát, kevés olaj és víz keverékén pépesre párolom, apránként adagolva hozzá a vizet, hozzáadom a húst és fehéredési pirítom, ha kész félrehúzom a tűzről és beleszórom a fűszereket, majd folytonos keverés közben egyet rottyantok rajt és felengedem annyi vízzel hogy ellepje. Közepes lángon addig főzőm, míg a hús szét nem fő, akkor hozzákeverem a tejfölt és ha nem elég sűrű, keményítőt is teszek bele (ha jól dolgoztam a hagymával az elején akkor erre nem lesz szükség), botmixerrel pürésítem.
Lehet hogy eleve könnyebb lenne darált húsból pörköltszerűséget főzni, de nekem az nem igazán tetszik.
A paprikák tetejét levágom, kiszedem az ereket és a magházat, ha szükséges óvatosan, hogy ne szakadjon át, talpat vágok neki, hogy könnyebben megálljon.
Egy tűzálló tálat kivajazok, egymás mellé beleállítom a paprikákat és megtöltöm őket pörkölttel, aki szereti, egy tojást is üthet a tetejére (nálunk csak Zoli szereti). Alsó-felső sütésen 200 fokon addig sütöm míg a tojás meg nem sül (mint a képen), ha nincs benne tojás, akkor elég kb 20 perc sütési idő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése