Nagyon nem akarom túlzásba vinni a medvehagymás ételeket, de amit leszedtünk az kevés ahhoz, hogy fagyasszam, így inkább elhasználom. A hagymás pogácsám amúgy is mindig nagy sikert arat, úgyhogy most kipróbáltam medvehagymával is. Azt hiszem még finomabb lett...
És még mindig maradt egy adag medvehagyma, holnapra megálmodom mi legyen belőle...
A tészta hozzávalóit a kenyérsütő üstjébe pakolom a következő sorrendben: 1db felvert tojás, a tejföl, a feldarabolt kissé megolvasztott margarin, só, cukor, liszt és az elmorzsolt élesztő, majd a másfél órás dagasztás/kelesztés programon elindítom.
A vajat feldarabolom, egy magas falú kis tálba teszem, rátépkedem a medvehagymát, és botmixerrel pürésítem. Felhasználásig meleg helyen tartom.
Ha elkészült a tészta, kinyújtom, úgy 2-3 milliméter vékonyra, megkenem a medvehagymás vajjal, majd behajtom az alját a közepéig, amire ráhajtom a tetejét, így egy keskeny hosszú tésztacsíkot kapok, aminek a tetejét szintén megkenem a zöld vajjal. Folytatom a hajtogatást: előbb a bal felét hajtom be középre, majd ennek a tetejére a jobb oldalát, ha még egyszer félbe tudom hajtani, akkor hajtás előtt újra megkenem. (nem mindig sikerül ennyit hajtani rajta)
Konyharuhával letakarom és fél órát pihentetem.
Kb 1-2 centi vastagra nyújtom, majd kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A pogácsák tetejét felvert tojással lekenem és míg melegszik a sütő addig meleg helyen tovább pihentetem. 200fokos előmelegített sütőben alsó-felső sütésen 20-22 perc alatt készre sütöm.
Ha marad a medvehagymás vajból, akkor héjában főtt krumplira el lehet használni, úgy mintha petrezselymes krumplit készítenénk. (Krumpli megfőz, megpucol, felkockáz, egy serpenyőben a hagymás vajjal összepirít.)
- 1db tojás
- 300g tejföl
- 25dkg margarin
- 1ek só
- 1tk cukor
- 60dkg liszt
- 2,5dkg friss élesztő
- 10dkg vaj (teavaj)
- 5dkg friss medvehagyma
- 1db tojás a kenéshez
Medvehagymás vaj:
Háromszor ekkora adag lett:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése