2013. december 23., hétfő

Vörösboros gombás nyúlragu - Krisztu, Zoli






Kép hamarosan...









Nagyon ritkán készítek nyulat, bár szeretjük, de nehéz beszerezni. Most úgy néz ki sikerült egy új beszerzési forrást találni egy közeli faluban. Gyönyörű frissen vágott húst kaptam jóval a bolti ár alatt konyhakészre darabolva.

A nyúlcombot kicsontozom, nem baj ha nem sikerül az összes húst leszedni a csontról, mert a csontot is belefőzzük a raguba, jó ízt ad neki.
Az egyik nagy fej hagymát felkarikázom, a fokhagyma gerezdeket félbe vágom, a szalonnát felszeletelem és egy fedeles dobozba a hússal lerétegezem. Minden húsréteget megszórok fűszerrel: só, bors, rozmaring levelek, összetépett babérlevél, majd felöntöm a vörösborral és egy napra hűtőbe teszem.
A sárgarépát, a karalábét és a másik hagymát aprítógépben, nagyon apróra, szinte pépesre vágom, ez lesz az alapja a ragunak. Ugyanúgy kezdem dinsztelni, mintha csak simán hagymás alapot készítenék, majd ha jól megpárolódott hozzáadom a húst és a csontokat, majd ráöntöm a leszűrt páclevet. Felforralom, majd 30-40 percet lassú tűzön főzöm. Ekkor kiszedem a csontokat, ha tudok még róla húst leszedni, azt lefaragom és visszateszem a raguba, majd hozzáadom a negyedekre vágott gombát és készre főzöm.
Ha szükséges keményítővel besűrítem, hogy sűrű szaftos állaga legyen. Burgonyakrokettel tálalom.

Ez a mennyiség 6-8 személyre elegendő.
  • 8db nyúlcomb (első, hátsó)
  • 40dkg csiperke gomba
  • 30dkg sárgarépa
  • 20dkg karalábé
  • 2 nagy fej hagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 30dkg füstölt szalonna
  • bors
  • 4db babérlevél
  • 2 ág rozmaring
  • száraz vörösbor
Ára kb: 2400ft (2013.december)
Nyúlcomb 980ft
Gomba 399ft
Hagyma 43ft (129ft)
Szalonna 350ft
Vörösbor 600ft
A többi hozzávaló saját termesztés vagy olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése