2013. december 17., kedd

Stollen (Drezdai kalács) - Krisztu





Zoli egyik kedvenc sütije. Általában venni szoktuk, de most már eléggé elszállt az ára, bár tény hogy házilag elkészítve sem olcsóbb, viszont sokkal finomabb. Állítólag celofánba csomagolva több hétig eltartható, de nálunk eddig nem ért meg 5 napnál többet, pedig csak Zoli eszi. :)

A marcipánt apró kockákra vágom, ha szükséges a gyümölcsöt is és a lisztbe forgatom, hogy ne tapadjanak össze. Továbbra sem szeretek dagasztani, így ezt a sütit is a kenyérsütőre bíztam.
A hozzávalókat a következő sorrendben raktam a gépbe: Megolvasztott vaj, rumaroma, tej, felvert tojás, mézes fűszer, só, vaníliás cukor, porcukor,  reszelt citromhéj, a gyümölccsel és marcipánnal elkevert liszt, burgonyapehely, élesztő. Dagasztás-kelesztés programra állítom és amíg a gép dolgozik, sok minden mást tudok csinálni. :)
A tészta állagában nem hasonlít az átlag kelt tésztákra, annál lágyabb és a vajtól zsírosabb, de nem egy ragacsos massza.
Ha a gép elkészült, lisztezett deszkára borítom a tésztát és egy kicsit átdolgozom. Megfelezem, majd sütőpapírral bélelt formákba teszem és letakarva még 20 percig pihentetem. Közben a sütőt előmelegítem 175 fokra. Nálam ez a tésztamennyiség 2 gyümölcskenyér formában sült 75 percen keresztül 175 fokon alsó felső sütéssel. (Egyben is lehetne sütni, csak még nincs akkora formám, amibe belefér. Kb duplájára nő!) Ha a teteje erősen pirulna akkor sütőpapírral letakarom. Mielőtt kivenném a sütőből ellenőrzöm, hogy rendben átsült. (Vékony pengéjű kést szúrok a közepébe és ha kihúzva nincs rajt a ragacsos tészta, akkor kész.)
Ha elkészült, rácsra teszem és még forrón lekenem olvasztott vajjal és megszórom porcukorral. Csak akkor teszem celofánba, ha már teljesen kihűlt.
Több naposan is finom és omlós.


Ebből a mennyiség 1db kb 1,3 kg súlyú kalács süthető.
  • 200g vaj (nem margarin!)
  • 1 ek rumaroma
  • 200ml tej
  • 1db tojás
  • 1 ek mézeskalács fűszer
  • 1 csipet só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 100g porcukor
  • 250g cukrozott vegyes gyümölcs
  • 100g marcipán
  • 1 ek burgonyapehely
  • 1 citrom reszelt héja
  • 500g liszt
  • 50g friss élesztő
  • + vaj és porcukor a kenéshez és a szóráshoz
Ára kb: 1150ft (2013.december)
Vaj 338ft (169ft/db)
Tej 34ft (169ft/l)
Tojás 29ft
Vaníliás cukor 11ft
Porcukor 46ft (229ft/cs)
Vegyes gyümölcs 315ft
Marcipán 275ft
Liszt 50ft (99ft/kg)
Élesztő 48ft
A többi hozzávaló olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.

Ezt a gyümölcskeveréket a Flórián körúti (nagy)Tesco üzletsorán szoktam venni, aprított és nagyon vegyes, nem kell vele bajlódni.. Van ott még sok finomság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése