2013. december 22., vasárnap

Gombával töltött csirkemell (formában sütve) - Krisztu


Többször próbáltam már formában húst sütni, de sosem sikerült a sok "hasznos" tanács alapján. Általában szétesett vagy nem sült át rendesen.
Ez volt az utolsó lehetőség, nem is cifráztam agyon csak összeszórtam és a végeredmény tökéletes lett látványra és ízre csudafinom! :)

Először a tölteléket készítem el, hogy kicsit hűljön mire a húsra kerül.
Most csak fagyasztott gomba volt itthon, ha frissből készül, valószínű egy kicsit kevesebb kell, mert a fagyos nagyon összeesik párolás közben.
Egy apróra vágott hagymát megdinsztelek és hozzáadom a darabokra vágott gombát, sózom, borsozom, (ha nem fogyott volna el, cseppnyi majoranna is került volna bele) és kb 20 perc alatt készre párolom, maximum csak egy evőkanálnyi szaft maradjon alatta. Ha szükséges (kétlem) egy kevés vizet lehet hozzá adni párolás közben. Ha  kihűlt (kb kézmelegre) elkeverek benne egy felvert tojást és kanalanként annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy fakanállal még kényelmesen lehessen keverni, kicsit összeálljon, de ne tömbösödjön.
Muszáj várni míg hűl, különben megsül benne a tojás és az úgy nem az igazi! :)
Egy ezer éves alumínium őzgerincformát kibélelek a bacon szeletekkel, szoroson egymás mellé fektetve, úgy, hogy kétoldalt túllógjon. (A formát nem kenem, nem szórom semmivel!)
Az egyforma vastag csirkemell szeleteket finoman megszórom borssal és szorosan egymás mellé teszem a formába, hogy ne legyen köztük rés. Nem számít, hogy nem párhuzamosan fekszenek egymás mellett, a lényeg, hogy lehetőleg azonos vastagságban, rés nélkül kerüljön a szalonnára.
A kihűlt gombás masszát a húsra simítom és a maradék hús szeletekkel befedem, majd betakarom a túllógó szalonna szeletekkel. (Nálam maradt ki másfél szelet hús, azt serpenyőben megsütöttük és míg ez a csoda a sütőben sült, elnasiztuk)
Egy alufóliával lazán lefedve alsó-felső sütéssel 45 percig 200 fokon sütöttem.
Majd óvatosan kiborítottam egy tepsire és még 30 percig sütöttem ugyanezen a hőfokon, így szép színt kapott. Csak ha teljesen kihűlt akkor lehet szépen szeletelni.


Ebből a mennyiségből 14db kb 2,5cm vastag szelet lett.
  • 1kg csirkemell filé
  • 80dkg csiperkegomba (nálam most fagyasztott)
  • 1 fej hagyma
  • kb 20dkg szeletelt bacon
  • 1db tojás
  • zsemlemorzsa
  • bors
Ára kb: 2200ft (2013.december)
Csirkemell 1290ft
Gomba 252ft (360ft/kg)
Hagyma 23ft (169ft/kg)
Bacon 599ft
Tojás 29ft
A többi hozzávaló olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése