2012. március 8., csütörtök

Karamellás sajttorta (az a bizonyos cheesecake) - Krisztu


A mekiben kóstoltam először karamellás sajttortát, azóta pörög rajt az agyam hogyan is kellene elkészíteni. Pláne, hogy mindent imádok ami karamellel kezdődik. :) A neten rengeteg recept van, de egyik sem volt az igazi. Mostanáig. Volt már próbálkozásom, de végre sikerült kikísérletezni a tökéletes receptet.
Az elkészítés sem bonyolult, a lényeg, hogy megbízható sütővel dolgozzunk, mert nagyon alacsony hőfokon, hosszú ideig kell sütni. Ami még nagyon fontos, kizárólag késő délután/este szabad csak nekiállni, mert úgyis csak másnap fogyasztható. :)
A kép sajna nem lett az igazi.

Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, úgy hogy a felesleget kívülre zárjuk. Majd kívülről jó alaposan beburkoljuk alufóliával. (Ezt most elfelejtettem fotózni, de nemsokára pótolom)
A kekszet késes aprítóval porrá töröm, majd az olvasztott vajjal összegyúrom és a tortaforma aljába nyomkodom, amennyire lehet egyenletesen. Bekapcsolom a sütőt, 120 fokra állítom és 10 percre berakom sülni a kekszes masszát. Azért szeretem ezt a megoldást, mert így biztos nem ázik el. Ha megsült a keksz félreteszem hűlni.
A karamellt apró kockákra vágom és a kihűlt kekszre szórom.
A többi hozzávalót kézi mixer vagy turmix segítségével alaposan összekeverem, akkor jó ha egyenletes, folyékonyabb mint a palacsintatészta és kicsit habos. Ha kész ezt is a kekszre öntöm, majd egy mély tepsibe teszem és 1-2cm vizet öntök mellé. 120 fokos sütőben 90-100 percig sütöm. Nálam elég volt az alsó sütést használni az első 80 percben, majd átraktam alsó-felső sütésre.
Kicsit megnő majd és szépen összeáll. Ha kész, rácsra helyezem és hagyom egy éjszakát hűlni, reggel berakom a hűtőbe még pár órára. (minimum 3 óra kell neki.) Csak tálalás előtt veszem ki a formából, addigra biztosan teljesen áthűlt és összeállt.
Nagyon laktató!

Aki kipróbálja, írja meg hogy ízlett. :)

Az aljhoz
  • 2 csomag győri édes zabfalat (natúr) 215gramm/csomag
  • 200g vaj (teavaj is lehet)
A szóráshoz
  • 200g tej- vagy vajkaramella (ki amelyiket jobban szereti)
 A krémhez
  • 600g natúr krémsajt (pl Aldi-s Milfina Soft Cheese, kék doboz, 200grammos)
  • 240ml tejföl
  • 3db egész tojás
  • 3db tojássárgája
  • 180g kristálycukor
  • 45g étkezési keményítő

7 megjegyzés:

  1. Sziasztok,
    én megcsináltam, nagyon finom lett és a család is imádta. Következőre kicsit kevesebb keksszel fogom készíteni, nekem kicsit vastag lett az alja.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Mekkora tortaformát használtál? Az Aldis helyett még ilyen sajtot tudnál ajánlani? :)
    Üdv.:
    K

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      24cm átmérőjű a tortaformám.
      Az ehhez hasonló receptek Philadelphia sajtkrémből készülnek. Abból még nem próbáltam mert baromi drága. (Felénk 150g=599ft)
      Szerintem szinte bármilyen teljesen natúr krémsajtból elkészíthető. Lehetőleg még só se legyen benne, vagy csak nagyon minimális.
      Ha elkészült megírnád, hogy ízlett? (képet is szívesen fogadok)

      Szép napot!
      Krisztu

      Törlés
    2. Szia!

      Köszi szépen, nagyon finom lett :) Nagy sikere volt! Én tettem még a tetejére is karamellát, annyit változtattam.

      Minden jót!
      K

      Törlés
  3. szia!
    szuperül hangzik a recept, meg fogom csinálni! :) annyit megkérdezhetek, hogy a karamella benne az a régi tipikus lengyel tejkaramella, ami omlós, ropogós, vagy vajkaramella, ami nyersen az a rágósabb, ragadós fajta?
    köszönöm! :)

    VálaszTörlés