2012. március 8., csütörtök

Töltött zöldfűszeres pulykafasírt bacon kabátban - Krisztu


Ez a recept Zoli tökéletes pulykafasírtja alapján készült. (hamarosan az is felkerül ide) A formázással kicsit meggyűlt a bajom, így akinek van őzgerinc formája vagy hasonló sütőeszköze használja bátran. Nekem nincs, így kellett egy kicsit játszanom, hogy tökéletes legyen a forma, de sikerült.

A gombát alaposan megmosom és tönkkel együtt felszeletelem. A vöröshagymát apróra vágom, kevés olaj és víz keverékén megdinsztelem. Ha kész leveszem a tűzről egy teáskanálnyit a serpenyőben hagyok, a többit félreteszem hűlni. A felszeletelt gombát a serpenyőben hagyott hagymához adom és kevés borssal meghintve megpirítom, ha kész félre teszem hűlni.
A darált húshoz hozzáadom a dinsztelt hagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a tojást és alaposan összekeverem. A tejbe áztatott kinyomkodott zsemléből annyit adok hozzá, hogy kicsit lágy, de gyúrható fasírtmasszát kapjak.
Egy gáztepsi közepére alufóliát terítek, amit megkenek olajjal és vékonyan meghintem zsemlemorzsával, erre szorosan egymás mellé leterítem a bacon szeleteket. A baconre kenem a fasírtmassza felét, úgy hogy a két hosszú oldalán 2-2 centi bacon kilátsszon.  A massza közepére teljes hosszában sonka szeleteket teszek, ezen eloszlatom a gombát és a sajtot, majd beterítem sonkaszeletekkel és a fasírtmassza másik felével, úgy hogy a töltelék sehol ne látsszon ki. Az alsó fóliát felhajtom a fasírtrúd oldalán, majd a tetejét is letakarom fóliával. Egy másik azonos méretű tepsit ráborítok és egy gyors mozdulattal átfordítom. Így kerül a tetejére és az oldalára a szalonna. Ha kell kicsit megigazgatom és alsó-felső sütésen 160 fokon 80-90 percig sütöm, majd a fóliát levéve légkeveréssel kb 20 percig vagy a bacon pirulásáig sütöm.
Ha kihűlt könnyebb szeletelni. Hidegen is nagyon finom, így hidegtálra is kiválóan alkalmas.

  • 1kg darált pulykahús
  • 2db tojás
  • 2db szikkadt zsemle
  • 2dl tej
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 20dkg apró csiperkegomba
  • 15 dkg vékony szelet csirkemell sonka
  • 10 dkg sajt Trappista vagy Karaván (apró kockára vágva vagy reszelve)
  • 20 dkg vékonyra szeletelt bacon
  • 5-8 gerezd fokhagyma
  • 1kk bazsalikom
  • 2kk kakukkfű
  • 2kk metélőhagyma
  • 2kk petrezselyem
  • 2kk Mami féle darált paprikakrém vagy 2kk őrölt pirospaprika, kevés só
  • 1kk bors
  • zsemlemorzsa
  • kevés olaj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése