Rég nem került már fel recept az oldalra, sok időmet elvette a kert és a befőzés, de most igyekszem pótolni.
A paradicsom pesto leginkább szárított/aszalt paradicsomból készül, bár én is teszek el minden évben aszalt paradicsomot, az idén annyi lett, hogy most frissből készítettem. Ehhez a recepthez a kemény kevéssé lédús paradicsom a legjobb.
Sajnos fenyőmagot sehol nem tudtam venni, így maradt a magkeverék ami 30%-ban fenyőmagot is tartalmaz. Ha valaki tud olyan helyet Székesfehérváron ahol árulnak fenyőmagot, legyen kedves ossza meg velem.
A paradicsomot felaprítom a magját, levét kikaparom és késes aprítóba teszem. Hozzáadom a megtisztított, darabokra vágott fokhagymát, a magkeveréket és a parmezánt és addig aprítom míg egynemű sűrű krém lesz. Ízlés szerint sózom. Én 2 mokkáskanálnyi sót tettem hozzá és ezzel kissé el is sóztam.
Ha szükséges -azaz túl sűrű- akkor adok hozzá olívaolajat és alaposan elkeverem. Zárható tetejű üvegbe teszem és felhasználásig hűtőben tárolom. Kb 4-5 napig áll el, ha nem fogyna el olyan hamar, akkor fagyasztva is jól tárolható, majd szobahőmérsékleten felengedve felhasználható.
Friss infó
2013.11.21-én használtam el. Eddig hűtőben volt tartva, teljesen olyan az íze, mint frissen.
4 hónapot simán kibír.
Ebből az adagból 2,5dl pesto lett.
- 20 dkg friss magozott paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 35 g fenyőmag vagy magkeverék
- 40 g reszelt parmezán
- 1 ek olívaolaj
- só
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése