2009-ben elkészítve
Egy aktuális recept így karácsony közeledtével.
Évek óta nem készítettem, de most bent pihen a hűtőben az idei adag, a céges karácsonyi bulira készülve. Azt szeretem ebben a tésztában, hogy nem kell hetekkel korábban elkészíteni, mert nagyon finom puha és nem csak másnap, hanem egy hónap múlva is.
A vajat a mézzel és a cukorral robotgéppel habosra keverem. Egy másik tálban a lisztet a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszert összekeverem. A tejszínt elkeverem a felvert tojással és hozzáadom a vajas mézes cukros habot ezt összedolgozom a lisztes keverékkel amit kanalanként adok hozzá. Egy fakanál segítségével lazán összekeverhető. A masszát folpackba csomagolom és egy éjszakát hűtőben pihentetem.
Másnap lehet nyújtani, formázni díszíteni, és magas hőfokon rövid ideig sütni. Nálam alsó-felső sütés, 180 fok, 14 perc.
Ebből az adagból nekem 70db mézeskalács figura lett (6-7centisek)
- 50dkg finomliszt
- 15dkg kristálycukor
- 1dl olvasztott méz (pl mikróban 45 másodperc alatt megolvad)
- 15dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 1dl tejszín vagy 20%-os tejföl
- 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
- 1 csapott evőkanál mézeskalácsfűszer
Liszt 69ft (139ft/kg)
Vaj 240ft
Cukor 40ft (265ft/kg)
Tejszín 70ft (349ft/db)
Tojás 30ft
A többi hozzávaló a kertből való saját termesztés vagy olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése