Eredetileg nem terveztem lekvár készítési módokat feltenni, mert még nagyon kezdő vagyok ezen a téren, de ha már volt ilyen irányú kérés akkor megosztom ezt is.
Kétféle lekvár készült az egyik mandarinnal a másik vaníliával.
A vaníliásból vitt Zoli kóstolót a munkahelyére.
Az arányok a befőzőcukorhoz, illetve a lekvártartósítóhoz lettek igazítva, az ízesítés pedig kóstolgatással történt.
Tisztán mérve 6,9 kg volt a két tök, sütés után csak a húsa 3,6 kg.
A tököket megmosom, feldarabolom, a magokat kivájom és megsütöm. Kb másfél óra sütési idő kell neki 230 fokon.
Vaníliás sütőtök lekvár
A citromot alaposan megmosom, lereszelem. A sült tök héját lehúzom, a kimért tökhúst egy nagy magas falú lábosba teszem és krumplitörővel összetöröm. Aki simábban szereti, botmixerrel is pürésítheti, mi a darabos lekvárt szeretjük.
Fűszerezem, hozzáadom a vanília aromát a citrom levét és héját, és a befőzőcukor leírása alapján elkészítem a lekvárt. Majd alaposan elmosott üvegekbe töltöm, rácsavarom a tetőt és fejre állítom az üvegeket.
3 nagy és 1 kisebb üveg lekvár lett belőle.
Mandarinos sütőtök lekvár
A mandarint megtisztítom, a hártyáját is eltávolítom. A citromot alaposan megmosom, lereszelem. A sült tök héját lehúzom, a kimért tökhúst egy nagy magas falú lábosba teszem, hozzáadom a mandarint és krumplitörővel összetöröm. Aki simábban szereti, botmixerrel is pürésítheti, mi a darabos lekvárt szeretjük.
Fűszerezem, hozzáadom a citrom levét és héját, és a lekvár tartósító leírása alapján elkészítem a lekvárt. Majd alaposan elmosott üvegekbe töltöm, rácsavarom a tetőt és fejre állítom az üvegeket.
4 kisebb üveg lekvár lett belőle.
Árat sajnos nem tudok hozzá írni, a tök saját termés, minden más pedig volt itthon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése