2014. március 28., péntek

Diós kifli - Krisztu




Még mindig rengeteg diónk van, így továbbra is a diós sütik élveznek előnyt. Talán ez az első sütemény ami nagyobb diómennyiséget felvett: 30dkg-ot, bár így utólag már tudom hogy 20-25dkg is elég lett volna. :)
Teával, tejjel, frissen melegen és másnap kihűlve is nagyon finom.

A tészta hozzávalóit a kenyérsütő üstjébe pakolom a következő sorrendben: 2dl víz, 15dkg tejföl, 1 felvert tojás, 0,5dl olaj, 3ek cukor, csipet só, citromlé, liszt és az elmorzsolt élesztő. Dagasztás-kelesztés programon elindítom.
Míg a tészta készül elkészítem a tölteléket.
A diót, a vajat, a cukrot és a fél citrom levét késes aprítóba teszem. Addig dolgozok rajta a géppel, míg nagyjából egynemű, darabos massza lesz. Ha kész, felhasználásig hűtőben tartom.
A tésztát kb 2-3 mm-re nyújtom, kb 15cm széles csíkokat vágok belőle. A csíkok keskenyebbik szélébe halmozok a diós masszából (kb 1 centis vastagságban ), behajtom és levágom. (Úgy töltöm mint itt a képeken)
A levágott töltött tésztát kicsit összesodrom, óvatosan hogy ne nyúljon meg, majd kifli alakúra hajtom és 20 percet pihentetem.
Tejjel lekenem, megszórom kristálycukorral és  190 fokra forrósított sütőben készre sütöm. Nekem ehhez 22 perc kellett alsó-felső sütéssel.


Ebből a mennyiségből 30db, kb 10dkg-os kifli lett.
  • 2dl víz
  • 15dkg tejföl
  • 1 tojás 
  • 0,5dl olaj
  • csipet só
  • 3ek cukor
  • fél citrom leve
  • 60dkg liszt
  • 2,5dkg élesztő
  • tej a kenéshez kb 1dl
Krémhez:
  • 30dkg dió tisztán mérve
  • 10dkg vaj
  • 15dkg cukor
  • fél citrom leve
 Ára kb: 550ft + a dió (2014. március)
Tejföl 107ft (215ft/300g)
Tojás 28ft
Olaj 20ft (399ft/l)
Liszt 60ft (99ft/kg)
Élesztő 25ft (49ft/db)
Citrom 27ft (319ft/kg)
Vaj 219ft
Cukor 35ft (209ft/kg)
Tej 19ft (189ft/l)
A többi hozzávaló a kertből való saját termesztés vagy olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése