2014. január 12., vasárnap

Tűzdelt nyúlgerinc - Krisztu




A múltkori "szállítmányból" még maradt 2 nyúlgerinc a fagyasztóban.
Azt hiszem nagyon finomra sikerült elkészíteni.

A fokhagymát megtisztítom, ha vannak nagyobb gerezdek azokat feldarabolom. A szalonnát kockákra vágom. Egy hegyes késsel a húson kis "zsebeket" vágok és mindegyik zsebbe egy kis darab fokhagymát vagy szalonnakockát bújtatok. Először a gerinccsont mentén két oldalt 1-2 centire egymástól, majd ha még marad szalonna és fokhagyma, akkor a hús többi részét is megtűzdelem ilyen módon. Majd ha még mindig maradt akkor csak lazán beleszórom a gerinc közepébe, megszórom sóval, borssal, ráhajtom a kétoldalt lelógó húst és a tepsibe teszem. A hús köré megtisztított apró, egész krumplikat teszek, az egészet meghintem sóval, borssal, a húsra friss rozmaring ágakat helyezek, olajjal meglocsolom és fóliával lefedem.
180 fokon alsó-felső sütéssel 50 percig sütöm, majd a fóliát levéve a hőfokot 200 fokra emelem és még 50 percig sütöm, hogy szép piros legyen. Az utolsó 5-10 percben ha van a sütőn grill fokozat érdemes bekapcsolni, így még szebb színe lesz a húsnak.
Sütés közben időnként meglocsolom a húst a kisült levével.
A sült rozmaringot rá szoktam morzsolni a kitálalt ételre, de önmagában rágcsálva is nagyon finom.


Ez a mennyiségből 6 adag étel lett.
  • 2db nyúlgerinc
  • 10dkg füstölt szalonna
  • 1 fej fokhagyma
  • 4 ág friss rozmaring
  • bors
  • olaj
  • Köretnek: apró szemű burgonya
 Ára kb: 2360ft (2014. január)
Nyúl 2100ft (1500ft/kg)
Szalonna 159ft (1590ft/kg)
Burgonya 130ft (99ft/kg)
A többi hozzávaló a kertből való saját termesztés vagy olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.

Sütés előtt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése