Már rég megszűnt az a pizzázó ahol Görög pizza néven ezt a pizzát lehetett enni, de nekem még mindig ez a kedvencem. Mivel rendelni már nem tudjuk évek óta magunk készítjük. Most egy kedves ismerős kérésére osztom meg ezt a receptet. Nemrég kóstolta nálunk és ő is nagy rajongójává vált.
A pizzatészta a régi jól bevált családi recept alapján készült.
Nálam most 2 vékony tésztájú pizza készült, a feltét ehhez a mennyiséghez elegendő.
A tészta hozzávalóit a kenyérsütő üstjébe teszem a következő sorrendben: víz, olaj, só, cukor, bazsalikom, oregano, liszt, burgonyapehely, élesztő. Dagasztás, kelesztés funkción elindítom.
Míg a kenyérsütő dolgozik, előkészítem a feltétnek valót.
A csirkemellet kockákra vágom, megszórom a görög fűszerrel és forró olajon pirosra sütöm.
A tejfölben elkeverem a zúzott fokhagymát, a lila hagymát fél karikákra vágom. Az olívabogyókat félbevágom, az uborkát felkarikázom.
Ha a tészta elkészült, megfelelő méretűre nyújtom és kiolajozott tepsibe teszem, a tetejét megkenem a fokhagymás tejföllel, megszórom görög fűszerrel és egyenletesen elosztom rajt a többi feltétet a sajt kivételével.
Alsó-felső sütésen 200 fokon 20 percig sütöm, majd kiveszem, megszórom sajttal és még 10 percig tovább sütöm.
Ez a mennyiség egy vastag tésztához, vagy két vékony tésztájú pizzához elegendő.
Mérete a normál gáztespié.
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 ek burgonyapehely
- 4 dl víz
- 2 tk só
- 1 mk cukor
- 2 ek olaj
- 1 tk oregano
- 1 tk bazsalikom
- 2dl tejföl
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 fej lilahagyma
- 20 db aszalt paradicsom
- egy kis üveg fekete olívabogyó (70g)
- 2-3 db csemege uborka
- 30dkg csirkemell
- Naturella görög fűszer
- 15 dkg reszelt sajt
Liszt 45ft (99ft/kg)
Élesztő 24ft (48ft/db)
Tejföl 115ft
Lilahagyma 19ft (169ft/kg)
Olivabogyó 234ft
Csirkemell 417ft (1390ft)
Sajt 224ft (1490ft)
A többi hozzávaló a kertből való saját termesztés vagy olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése