2014. február 10., hétfő

Töltött káposzta - Krisztu




Nálunk a töltött káposzta olyan étel, amiből nem szabad keveset készítenem. Így mindig azzal kezdem, hogy előveszem a legnagyobb lábost, ami 5 literes (jó a lekvárfőző nagyobb, de annyit azért mégse :)).
Jó sokat meg tudunk belőle enni, szerencsére a kalória tartalma a mennyiséghez képest nem túl sok, pl 250g=160kcal.
Kétféleképpen szoktam készíteni: főzöm, vagy sütöm, de az összetevők mindig ugyanazok. Aki nem próbálta még sütve, annak nagyon tudom ajánlani. De csak hideg falu sütőben, vagy téli napokon. :) Az elkészítés menete teljesen ugyanaz, csak a vízzel felöntés után 1,5-2 órára 180 fokra bekerül a sütőbe és időnként meg kell rázogatni.

A rizst előfőzöm, nem teljesen készre, csak úgy nagyjából. A vöröshagymát és a szalonnát apróra vágom, elkeverem a kihűlt rizzsel, a zúzott fokhagymával a 4-4 tk borssal és paprikával, sóval, petrezselyemmel. Azért a rizshez keverem a fűszert, mert sokkal egyenletesebben oszlik el rajta, mintha a húshoz keverném. A fűszeres rizst összegyúrom a darált hússal és nyolc egyforma gombócot formálok belőle amiket egy-egy káposzta levélbe csomagolok.
A vágott káposzta felét a lábos alján egyenletesen eloszlatom, ráteszem a becsomagolt gombócokat, a tetejét meghintem liszttel, pirospaprikával, borssal, rászórom a babérlevelet és befedem a maradék vágott káposztával. Felöntöm annyi vízzel, hogy nagyjából ellepje (kb 2 liter) és felteszem főni. Ha felforrt, fedő alatt 2 órát főzöm. Ha szükséges időnket meg lehet rázogatni, de én többnyire békén szoktam hagyni.
A 2 óra végére nagyjából elfövi a levét, ami marad, azt a főzés előtt hozzáadott liszt szaftszerűre sűríti.
Tálaláskor nálunk a tejföl elengedhetetlen hozzá.

Ebből a mennyiségből 8 adag lett.

  • 700g darálthús (nálam pulyka)
  • 60dkg vágott savanyú káposzta
  • 8db savanyú káposzta levél
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 6 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 tasak gyors rizs (szárazon 250g)
  • 10dkg húsos füstölt szalonna
  • 4+2 tk pirospaprika
  • 4+1 tk őrölt bors
  • 2 tk só
  • 1 nagy csokor finomra vágott friss petrezselyem, vagy 1 ek szárított
  • 2 ek liszt
  • 8-10 babérlevél
 Ára kb: 1800ft (2014. január)
Káposzták: 605ft (360ft/kg)
Darálthús 769ft
Vöröshagyma 47ft (189ft/kg)
Rizs 189ft
Szalonna 130ft (1300ft/kg)

A többi hozzávaló a kertből való saját termesztés vagy olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.
Fűszerezve, takarás, főzés előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése