2014. január 12., vasárnap

Ördöglángos - Krisztu, Zoli



Egy újabb közösen készített kedvenc.
Az eredeti receptet a Főtér Sárvíz című adásában láttuk. Azóta szerettük volna valahol megkóstolni, pláne, hogy a környékünkön készült. De sajnos semelyik környékbeli étterem étlapján nem szerepel, így "kénytelenek" voltunk elkészíteni. A ragu saját ízlésre formált (már ami a mennyiségeket illeti, az összetevők az eredeti recept szerintiek), a lángoshoz, az eredeti hozzávalókat és receptet írom, bár nem teljesen úgy készítjük.

A kétféle húst kisebb kockákra vágjuk, a gombát megmossuk, felaprítjuk. A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk.
Egy nagy serpenyőben 2 ek olajat felhevítek és ráteszem a marhahúst. A forró olajon addig sütöm míg egyenletes színe lesz, utána hozzáadom a csirkemellet és azt is megpirítom, majd rászórom a kétféle hagymát. Közben fűszerezem sóval, borssal, majoránnával. Ha a csirke is megpirult, beleteszem a gombát és felöntöm a vörösborral. Fedő alatt olykor kevergetve puhára főzöm. Ha mindkét hús megpuhult, elforralom a levét, teszek hozzá 3 evőkanál ketchupot, összeforgatom és még két percig főzöm. Majd hagyom, hogy Zoli elkészítse a krumplilángost.
A megtisztított nyers burgonyát lereszeli, elkeveri a liszttel. Sóval, borssal, szerecsendióval, fokhagymával fűszerezi, majd 2 tojással palacsintatésztánál sűrűbbre keveri. Az állaga valahol a palacsinta és a nokedli tészta között van. Forró olajon mindkét oldalát pirosra süti.
A kisült lángos egyik felére ragut halmozok, majd ráhajtom a másik felét. díszítésként a tetejét meg lehet kenni tejföllel és megszórni petrezselyemmel.
Nagyon laktató étel.

Ebből a mennyiségből 6 adag lett.
Ragu
  • 40 dkg marhahús (bélszín, vagy rostélyos)
  • 70 dkg csirkemell filé
  • 40 dkg gomba (nálam vegyes: fehér és barna csiperke, laska)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 dl száraz vörösbor (nálam: BB Blauer Portugieser)
  • ketchup
  • majoránna
  • bors
  • olaj
Lángos
  • 80 dkg krumpli
  • 15 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • bors
  • őrölt szerecsendió
  • olaj
 Ára kb: 2400ft (2014. január)
Marhahús 676ft (1690ft/kg)
Csirkemell 973ft (1390ft/kg)
Gomba 399ft
Vöröshagyma 20ft (149ft)
Vörösbor 142ft (499ft/ü)
Krumpli 80ft  (99ft/kg)
Liszt 15ft (99/kg)
Tojás 58ft (29/db)
A többi hozzávaló a kertből való saját termesztés vagy olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni.
Lángos betöltve, dekorálás nélkül.

Lángos, sütés után

Lángos, sütés előtt

2 megjegyzés: