Az első rozsos cipócskát a fehér kenyér receptje alapján csináltuk, lecsökkentve a kenyérlisztet 25dkg-ra és a maradékot pótoltuk rozsliszttel, de nem lett az igazi, túl tömöttnek találtuk.
A mai viszont tökéletes!
Ennél finomabbat még nem ettünk.
Az összes hozzávalót a kenyérsütő üstjében, dagasztó programon hagyom végigmenni.
Ha a kenyérsütőnek már csak tíz perc van hátra, bekapcsolom a sütőt alsó sütésre 200 fokra. Ha elkészült a zsemléhez hasonlóan Krisztu megformázza (Bár nem értem miért ejti le folyton? Lehet kicsi a keze?)
Nagyon lágy kissé ragacsos a tészta, formázáskor a kezet folyamatosan lisztezni kell.
Hideg vízzel megspriccelem, bevagdosom és a tetejét is beszórom magokkal, kicsit bele is nyomkodom. Sótlan magokat használtunk, aminek az arányai természetesen ízlés szerint változtathatók.
formázás után azonnal bedugom a sütőbe, vízgőzzel fél órát sütöm, majd gőz nélkül kb 10-15 percenként a tetejét megspriccelve sül fél órát, végül alsó felső sütésen 15-20 percet hagyom bent hogy a teteje is megpiruljon (ilyenkor is spriccelem). Ha kész rácsra teszem hűlni és 2-3szor hideg vízzel megspriccelem a tetejét, ha szükséges (azaz ha nagyon kemény) akkor az alját is.
- 2 dl víz
- 1,5dl tej
- 2 csapott tk. só
- 2 ek. olaj
- 25 dkg öregtészta
- 35 dkg BL 80 liszt
- 15dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 tk. cukor
- 2 dkg friss élesztő
- magok a kenyérben: 1tk hántolt tökmag, 1tk hántolt napraforgómag, 2tk lenmag
- magok a kenyéren: 1tk hántolt tökmag, 2 tk hántolt napraforgómag, 3tk hántolt lenmag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése