2013. május 12., vasárnap

Hamburger - Krisztu



Parázson grillezve

A jó hamburger lelke a minőségi húspogácsa. Gondolom mindenki ismeri a büfékben kapható fagyasztott csecsemőtenyérnyi aszott "vagdaltat" amit hamburgerhús gyanánt tesznek bele. Valljuk be a bolti mirelit kínálat sem a legjobb. Olcsóbb és finomabb viszont a házi készítés, ami bár időigényes mégis megéri a fáradtságot ha már egyszer úgy döntöttünk, hogy egy hatalmas adag kalóriával bombázzuk a szervezetünket.
Nagyon sokan rengetegféle fűszerrel gyúrják össze a húspogácsát, de ez teljesen felesleges, csak elnyomja a hús ízét. Bőven elég a só és a bors, a lényeget úgyis a sütési mód adja.

Az elkészítés nagyon bonyolult: a darált húst sózzuk, borsozzuk és alaposan összedolgozzuk, 6db pogácsát formálunk belőle és legalább egy órát pihentetjük, majd izzó parázs fölött megsütjük. Lassan, nem égetve.
Ha előre szeletelt bacon-t használok  akkor a szeleteket félbevágom és mindegyik húspogácsa tetejére teszek egy szelet szalonnát, ami ott nem fog megsülni, ezért ha kész a hús külön a bacon szeleteket is megpirítom a grillen, vigyázva hogy ne essen bele a parázsba.
A többi már csak fantázia és ízlés kérdése.

Nálunk az alábbi összetevőkből áll a hamburger:

Ebből az adagból 6db hamburger lett.

  • 50dkg darált marhahús
  • 2tk só
  • 3 tk bors
  • 6db hamburgerzsemle
  • 2db paradicsom
  • 6 levél jégsaláta
  • 3 szelet bacon
  • 6 szelet cheddar sajt
  • 6 szelet hagyma
  • 3db csemege uborka
A többi hozzávaló

   Ára kb: 1400ft  (233ft/db) (2013.május)
Darálthús 600ft (1200ft/kg)
Hamburger zsemle 239ft
Paradicsom 169ft (699ft/kg)
Sajt 306ft (1499ft/kg)
A többi hozzávaló olyan kis mennyiség, hogy nem tudok rá aktuális árat számolni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése